Wij gaan niet buigen voor een stel extremisten

Na de aanslagen in Parijs eind vorig jaar is de angst voor terrorisme verder toegenomen. Mensen verwachten dat de overheid maatregelen neemt. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vertelt wat er in Nederland gebeurt om aanslagen te voorkomen.

Na de aanslagen in Parijs eind vorig jaar is de angst voor terrorisme verder toegenomen. Mensen verwachten dat de overheid maatregelen neemt. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vertelt wat er in Nederland gebeurt om aanslagen te voorkomen.

Premier Rutte noemde het geweld in Parijs een ‘aanslag op onze manier van leven’. Hoe zou jij die manier van leven omschrijven?

Leven in vrijheid. Zoals jij en ik willen, op onze manier. De mensen die in Parijs werden beschoten hadden gewoon een week hard gewerkt. Ze gingen een drankje doen, lekker uit eten of naar het voetbal en ze kwamen niet meer thuis.

Gelukkig laten wij Nederlanders ons niet intimideren. Ja, we zijn extra alert, maar we blijven gewoon de straat op gaan. Na een terreuraanslag, maar ook na andere vreselijke gebeurtenissen als de massa-aanranding in Keulen. Dit is óns land en óns leven. Wij laten ons niet gek maken.

Toch is de dreiging serieus.

Ja, daar moeten we realistisch over zijn. Het zal niet bij deze aanslagen blijven, we zullen vaker op de proef gesteld worden. Maar we gaan niet buigen voor een stel extremisten. We gaan onze vrijheid niet opgeven.

Hoe bewaakt de overheid die vrijheid?

Op twee manieren: door terroristen aan te pakken en door te voorkomen dat mensen terrorist worden. Radicalisering begint vaak in de directe omgeving van mensen die geen toekomst hebben en niet goed geïntegreerd zijn. In Nederland hebben we daar zicht en grip op. De wijkagent weet precies wat er speelt in het buurthuis en op de voetbalclub.

We pakken natuurlijk ook de ronselaars aan. Die hangen rond bij schoolpleinen en staan op het station flyers uit te delen met ‘word jihadist!’. Er komt een wet die burgemeesters de kans geeft om dat soort figuren zo snel mogelijk een gebiedsverbod op te leggen.

Er gebeurt vast nog meer.

Zeker, na de aanslag op Charlie Hebdo hebben we extra maatregelen genomen tegen jihadisme. We kunnen bijvoorbeeld makkelijker paspoorten afpakken en zijn scherper gaan bewaken en beveiligen. Na de nieuwe aanslagen in Parijs was de verleiding heel groot om weer allerlei nieuwe dingen te gaan doen. Want mensen verwachten actie van de politiek om zich veilig te kunnen voelen. Maar we doen op dit moment al wat nodig is. We voeren de goede maatregelen uit die we eerder hebben bedacht. Paniekvoetbal helpt niet.

Zijn er extra maatregelen die je wél nu al wil nemen?

Natuurlijk. We kijken voortdurend waar het beter kan. Ik wil al langer de geldstromen van het buitenland naar Nederlandse moskeeën in kaart brengen. Ik wil een openbare lijst met haatpredikers die gewoon niet meer welkom zijn in ons land. En ik wil dat Europese veiligheidsdiensten nog veel nauwer gaan samenwerken. Het is niet uit te leggen dat een terrorist bij de Fransen wel bekend is, maar bij de Belgen niet.

Daarnaast worstel ik met een aantal andere vraagstukken. Wat doe je bijvoorbeeld met jongens die terugkeren uit Syrië? Het is vaak nauwelijks te bewijzen dat ze hebben meegevochten, maar je wilt ook niet dat ze zomaar weer in de samenleving rond gaan lopen. Dat is iedere keer weer een afweging. Voor onze veiligheid zoeken we soms de grens op van wat kan in onze rechtsstaat. Maar dat doen we altijd om diezelfde rechtsstaat te beschermen.

Wat zeg je tegen de mensen die bang zijn dat er terroristen tussen de vluchtelingen zitten?

We willen weten wie ons land binnenkomen en dus screenen we de vluchtelingen heel goed. Als we twijfels hebben, vangen we iemand streng bewaakt op. Dan moet hij eerst maar eens aantonen wie hij is en wat hij hier komt doen.

Tegelijkertijd zijn veel vluchtelingen natuurlijk juist hierheen gekomen om aan terroristen te ontsnappen. Aanslagen in Europa krijgen heel veel aandacht, maar gematigde moslims in islamitische landen zijn elke dag slachtoffer van zulk geweld. Dat is wel belangrijk om te beseffen. Dit is geen gevecht tegen de islam, dit is een gevecht tegen extremisten.